Blog over koffie drinken en luisteren, de VVV en wat is gedateerd?

09-10-2017

Koffiedrinken en luisteren, de VVV en wat is gedateerd?

Hier heb ik altijd zin in! Na de files ga ik op pad om in Limburg nieuwe verrassende plekjes en activiteiten te ontdekken. Ik moet dit goed plannen want vaak wil ik uit enthousiasme echt veel te veel op een dag doen. Beter is het slechts een aantal dingen te doen en daar echt goed de tijd voor te nemen. Op vakantie of een stedentrip is dat ook zo, in no time alles van een stad of streek zien is niet mijn ding. Door iets goed op me in te laten werken en met aandacht iets te bekijken, kan ik er meer van genieten en herinner ik het mij ook beter. Dus in dat museum, gerund door 250 (!) vrijwilligers, heb ik uitgebreid met drie vrijwilligers koffiegedronken. En ik hoefde alleen maar te luisteren. Ik kreeg een stortvloed van tips over me heen wat er allemaal in de buurt te doen is. Echt geweldig zoveel passie en enthousiasme. Hier kan ik wel een hele week verrassingen van maken!

De VVV, zinvol of niet van deze tijd?

Tijd om te lunchen! Het is maandag dus niet alles is open merk ik. Ik rij wat kilometers door naar een volgend dorp. Ik zie Bakker Bart op het dorpsplein en heel even denk ik “die is tenminste open, daar ga ik heen”. Maar met een seconde is die gedachte alweer weg, dat is echt te gemakkelijk. Uiteindelijk een prima tosti gegeten bij een grand café aan de overkant van het plein met zeer vriendelijke bediening. En er zit zelfs een VVV aan dit plein zie ik! Na de lunch natuurlijk naar binnen en ook hier weer een stortvloed aan tips door een enthousiaste medewerker. Met stapels flyers en folders loop ik naar buiten. En in dat half uur dat ik er was, op een maandag dus, waren er nog zeker vier bezoekers. Natuurlijk is tegenwoordig alles digitaal en met apps te vinden, maar even naar binnen lopen bij de VVV en echt praten met iemand is toch ook heel waardevol en werkt aanstekelijk. Persoonlijk contact is belangrijk vind ik en levert in dit geval veel meer op dan alleen op mijn smartphone kijken. Wellicht zal de VVV in de toekomst meer met vrijwilligers gaan werken en in kleinere panden zitten, maar zinvol is het nog steeds. Soms digitaal en soms het persoonlijke en enthousiasme van de VVV, laten we het gewoon combineren.

Gedateerd of passend bij de historie van het pand

Aan het einde van de dag bezoek ik een hotel in een oud klooster. Ik zie meteen een prachtige oude toog en er staan wat mensen te wachten om af te rekenen en koffie te bestellen. De enige medewerker is een uitsmijter aan het bakken achter in de keuken. Maar er heerst een gemoedelijke sfeer, niemand die haast heeft, prachtig! Ik krijg wat kamers te zien en ik hoor dat vooral de jeugd de kamers soms wat gedateerd vindt. En daar kun je lang over praten merk ik dan. Ieders mening is verschillend hierin denk ik. Willen we dan echt overal hippe moderne kamers? En begint dat niet veel op elkaar te lijken dan? Gelukkig zie je steeds meer themahotels en themakamers, maar eenheidsworst ligt toch op de loer. Deze kamers ademen nou echt de sfeer van het oude klooster. En zijn toch ietwat gemoderniseerd, een mooie mix. En zijn ruim en schoon en alles wat je nodig hebt is er. Wil je nou echt een hypermoderne kamer in een oud klooster? Wie weet ben ik een tikkeltje ouderwets, maar dit ademt echt historie en verrast nog. Kortom, geschikt voor Michel Verrast!