Blog over een verrassingsreis naar Albanië

11-10-2019

Met een kop koffie erbij zoek ik wat foto’s uit en bedenk me dan dat het alweer bijna drie weken geleden is dat we terugkwamen uit Albanië. En nog steeds denk ik er veel aan terug, het heeft indruk gemaakt merk ik. Ik ben vaak verrast in dit land, Michel maakte nu zelf eens een ware verrassingsreis van 12 dagen. Ik bedenk hoe bijzonder het is dat het land iets bekender is geworden na een uitzending van “We zijn er Bijna”. Gisteren praatte ik nog met iemand over de vakantie in Albanië en weer werd dit programma genoemd. De uitzendingen hebben een promotionele waarde. En dat is maar goed ook, Albanezen hebben vaak een bedenkelijke reputatie. “Criminelen, ze rijden er als gekken en de wegen zijn beroerd”. Ik heb er helemaal niets van gemerkt, werd keer op keer positief verrast.

 

Verwachtingen en verrassingen

 

Alles maar dan ook alles heeft met je verwachtingen te maken. Ergens zo goed als blanco naar toe gaan betekent dat je verrast wordt en dat je je kunt verwonderen. Als je niets verwacht heb je geen referentiekader en kan het dus bijna nooit tegenvallen. Ik lees de dag vooraf even kort wat we kunnen gaan doen en dan gaan we. Ik bekijk zo min mogelijk foto’s en ga zeker niets op internet opzoeken. Gewoon gaan en zien wat er op je pad komt, heerlijk! Ter plekke ontdekken, echt zoveel leuker! Wat voorbeelden:

  • Tirana is al moderner dan ik dacht
  • We overnachten in een stadsvilla die er veel mooier uitzag dan dat ik in gedachte had
  • Door bij het kasteel net iets verder omhoog te lopen ontdekken we een geweldig plekje om te eten (de moeder van de jongen die ons uitnodigde te komen eten stond in de keuken, een geweldige kokkin!)
  • Ik had nooit verwacht dat er zoveel boulevards en terrassen zijn
  • De Albanese Riviera is prachtig en nog heel authentiek
  • De mensen zijn zo enorm gastvrij

Viel er dan niks tegen? Zeker ook hoor, zo lag er in het dorpje van een Nationaal Park echt te veel rotzooi en was een van de hotels wel erg massaal. Ter plekke denk ik al na over een Michel Verrast verrassingsreis naar Albanië!

 

Gastvrij Albanië

 

We lopen langs een café met zo te zien alleen lokale bevolking. Er tegenover een café met grotendeels toeristen, het valt te raden welke ik kies denk ik. Na een lekkere koffie op het terras worden we uitgenodigd binnen te komen, ze kijken tenslotte Champions League en hoe meer zielen hoe meer vreugd. En daar raken we aan de praat. Met een docent Engels op een technische school, met een man die zich het Engels volledig zelf had aangeleerd en natuurlijk met de eigenaar van het café die het allemaal geweldig vindt wat er gebeurt in zijn café. Twee toeristen die zomaar binnen komen, hij is helemaal trots. Uiteraard moeten we raki drinken (lekker hoor!) en vertellen wat we van Albanië vinden. De gastvrijheid en open houding is geweldig om mee te maken. We hebben een fantastische avond! En ik merk opnieuw dat, door gewoon simpelweg met elkaar te praten, we veel meer gemeen met elkaar hebben dan dat we verschillen.

 

Verras jezelf of iemand anders

 

Deze keer ben ik zelf weer enorm verrast. Maar een ander verrassen is natuurlijk nog veel leuker! Mijn missie is mensen de kracht van een verrassing te laten ervaren. En dat doe ik door verrassingsreizen aan te bieden. Op pad gaan om te ontdekken, avonturen te beleven maakt dat je met nieuwe energie weer terugkomt. Zonder verwachtingen op reis gaan geeft altijd een verrassend element. Je voelt de vrijheid en doet weer eens iets spontaan. Heb je vragen over een verrassingsreis? Ik denk graag mee. Bel Michel op 06-21281587 of mail naar info@michelverrast.nl