Blog over een vakantiehuis met een 9,3 en de verleidingen van de smartphone

13-11-2017

Een vakantiehuis met een 9,3 en de verleiding van de smartphone

In het groen, maar vlakbij de stad, komen we aan voor twee overnachtingen in een B&B. Het is even zoeken naar iemand met de sleutel, die zit achter lekker in het zonnetje en hoort de bel niet. Gelijk heeft ie! We hebben het romantische tuinhuis gereserveerd, maar krijgen meteen een upgrade naar een gigantisch vakantiehuis, meer dan 3 x zo groot compleet met keuken, living en enorme slaapkamer. Ik twijfel want eigenlijk had ik het romantische tuinhuis gereserveerd…Ik zeg dat ik het toch nog wel even wil zien, maar “op de website staan ook alle foto’s…” Ik laat het erbij voor nu, geen zin in poespas, zijn lekker weekendje weg en willen relaxen. Later vertelt de man geen ontbijt meer te serveren (wisten we hoor, maar wel vreemd nog op een B&B website te staan) omdat ie de zeurende en negatieve gasten zat was. Ik snap er weinig van want hoe kun je op deze prachtige accommodatie met een schitterende omgeving nou zeuren??? Ook vertelt hij dat zij een 9,3 scoren op Booking.com en dat mensen komen controleren of dat wel terecht is. En dus op iedere slak zout leggen. En dat hij dat wel beu is. Ik heb me nooit gerealiseerd dat een hoge beoordeling dus ook zo uit kan pakken. Daar moet je dus als eigenaar wel mee om kunnen gaan, boeiend!  

Een traditionele menukaart en met de hand eten

We gaan dat weekend tweemaal, heel verschillend, heerlijk uit eten. De eerste avond bij een Oost Afrikaans Eethuisje, met recht huisje. Met 15 personen zit het echt helemaal vol. We eten heerlijk injera, een pannenkoekachtig/sponsachtig brood uit Ethiopië en Eritrea rijk belegd met vlees, groentes en sausjes. En met de hand eten he! De tweede avond een iets groter restaurant met een wel heel erg traditionele kaart. Weinig verrassend zeg maar en dat voor een organisator van verrassingsreizen…Hoe ging dat dan? Nou, we hadden nog een restaurant cadeaukaart en we moesten reserveren. Maar ja, practice what you preach en dus kijk ik nooit van tevoren op de menukaart. Zonder bluf is het leven duf hoorde ik ooit eens iemand zeggen. De tent zit helemaal vol! Aan de ene kant verbaas ik me, zoeken mensen nou niets verrassender dan carpaccio en gebakken zalmmoot? Aan de andere kant, het is relatief goedkoop en je kunt lekker, zonder veel nadenken, een avondje genieten en kletsen met vrienden. En wij? We eten prima en de bediening is vriendelijk. Helemaal goed dus. Over het kerkepad (lees over het weiland) met de volle maan lopen we terug naar ons vakantiehuis, toch nog die romantiek!

De verleiding van de smartphone en de man met de laarzen

Na het ontbijt op de laatste dag maken we een wandeling aan de overkant door een gebied met kreken. Lekker voorbereid, niet dus, op de sneakers op pad. Toch wel wat nat en drassig…Ach ja, eigen schuld en er zijn ergere dingen. Maar niet volgens de doorgewinterde wandelaar die we tegenkomen. Grote laarzen aan en hij komt hier vaker blijkt al snel want hij zegt: “Ik hou niet van verrassingen”. Ofwel: sukkel met je sneakers. Nu kan ik een goed verhaal over verrassingsreizen beginnen, maar ik denk “laat maar”. Ik mijn ding, hij zijn ding. Tenslotte gaan we ’s-middags nog heerlijk in een zoutwaterbad liggen en blijven we drijven als in de Dode Zee. Heerlijk ontspannend, ik slaap zelfs enkele minuten. Ik lig er 50 minuten in het donker en het is er helemaal stil. Bizar, ik hoor alleen mijn hartslag heel duidelijk, verder niets. Ik kan er zo nog een uur liggen. Na afloop zit ik water te drinken als een man en vrouw ook aan komen lopen, net klaar met het zoutwaterbad. En dan verbaas en verwonder ik me weer. De man en vrouw zitten er echt nog geen minuut of beiden pakken de smartphone alweer. Een uur lekker ontspannen, tijd voor nagenieten met water of thee. Maar nee, meteen weer de smartphone erbij en op de hoogte blijven van alles. Wat beheerst dat ding toch ons leven. En zeker hoor, ook ik kan er soms moeilijk vanaf blijven. Gelukkig ben ik me er wel van bewust.

En dat romantische tuinhuis? Daar bleek een man in te zitten, daarom konden we het niet bekijken. Het was verhuurd! Eerlijk zeggen was beter geweest en ons van tevoren daarover bellen en overleggen was wel zo netjes geweest. Maar de man dacht het voor ons zo prima gedaan te hebben, de bedoelingen waren erg goed!