Duurzaamheidsverklaring Michel Verrast

Michel Verrast streeft ernaar zo duurzaam mogelijk te werken. Het organiseren van kleinschalige verrassingsreizen, weg van de massa en zo lokaal en authentiek mogelijk speelt hier een grote rol in. Ook zijn respect voor de lokale cultuur, tradities en werkwijzen en het stimuleren van de lokale economie belangrijke drijfveren. Het duurzaam werken vertaalt zich in:

  • Er wordt zoveel mogelijk online vanuit het kantoor aan huis gewerkt. Hierdoor wordt zo min mogelijk gereisd.
  • Reisinformatie wordt zoveel mogelijk per e-mail verzonden. Printen wordt vermeden.
  • Er worden geen brochures gemaakt, slechts flyers en visitekaartjes. Er wordt zoveel mogelijk naar de website verwezen. Het gebruik van papier is geminimaliseerd.
  • Voor het ter plekke bekijken van accommodaties, horeca, activiteiten etc. wordt zoveel mogelijk samen gereisd. Michel Verrast vermeldt vaak op de sociale media dat er weer een verkenningstocht zal worden gedaan en vraagt dan wie mee wil rijden.
  • Er wordt zoveel mogelijk overnacht bij kleinschalige accommodaties, het liefst gerund door lokale ondernemers.
  • Er wordt zoveel mogelijk samengewerkt met lokale ondernemers, grote ketens worden gemeden.
  • Rechtstreeks boeken bij een hotel of B & B heeft de voorkeur, boekingssites worden zoveel als mogelijk gemeden. Hierdoor profiteert de ondernemer het meest.
  • De reisafstanden gedurende de verrassingsreis worden zo kort mogelijk gehouden.
  • Verrassingsreizen gaan altijd naar de minder bekende plekken, zodat de mensen daar ook profijt hebben van het verblijf. Bovendien wordt op deze manier “over-toerisme” vermeden, te veel mensen op 1 plek.
  • Accommodaties, horeca en activiteiten worden zo duurzaam mogelijk geselecteerd.
  • Interactie met de lokale bevolking is een belangrijk uitgangspunt. Dit betekent dat lokaal georganiseerde excursies de voorkeur hebben. Hierdoor komt het geld in de lokale economie. Voorbeelden zijn een kookworkshop bij een lokaal gezin thuis of een excursie naar lokale ambachtslieden. Kortom activiteiten en excursies waarbij het lokale leven van dichtbij wordt gezien.
  • Een agent als tussenpersoon wordt zoveel als mogelijk gemeden, rechtstreeks boeken heeft de voorkeur
  • Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokale gidsen en chauffeurs.
  • Er wordt zoveel mogelijk gereisd buiten het hoogseizoen zodat het verblijf niet teveel druk uitoefent op de bestemming.
  • Er wordt geadviseerd souvenirs te kopen bij lokale kunstenaars en winkels met lokale producten.
  • Lokale cultuur en tradities worden gerespecteerd (mogelijk betekent dit aangepaste kledij).
  • Naar en op de bestemmingen buiten Nederland en België wordt zoveel mogelijk met de trein en lokaal vervoer gereisd.
  • Michel Verrast heeft de International Tourism Plastic Pledge ondertekend. Dit betekent dat het gebruik van plastic voor, tijdens en na de verrassingsreis wordt geminimaliseerd.
  • Michel Verrast kiest er bewust voor zoveel mogelijk met sociale organisaties samen te werken. Zo wordt overleg gepland bij vergaderlocaties waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken en worden promotionele artikelen bij een sociale werkplaats vervaardigd.

Een verrassingsreis duurzaam maken - wat kan ik zelf doen?

Je vindt het steeds belangrijker op een ethische en duurzame manier op reis te gaan. Je wilt blijven reizen, maar wel met een positieve impact op mens, natuur en cultuur. Michel Verrast draagt zijn steentje bij, dat las je net, maar wat kun je nu zelf doen? Dat lees je hieronder:

  • Maak een wat langere verrassingsreis in plaats van 2 of 3 verrassingsreizen van 1 dag. Hiermee beperk je de impact op het milieu. Bovendien heb je zo de kans nóg meer van de gebaande paden af te komen en een streek écht goed te leren kennen.
  • Boek je verrassingsreis buiten het hoogseizoen, als dat kan. Dit leidt tot een gelijkmatige verdeling van reizigers over tijd en ruimte. Hiermee verleng je ook het seizoen voor de lokale bevolking. In het laagseizoen is er meer ruimte, meer beschikbaarheid, meer keus en is het intiemer en mooier.
  • Neem een waterfles of dopper mee.
  • Bewaar plastic afval totdat je op een plek komt waar het wordt verwerkt. Gooi het daar weg. 

Michel Verrast is actief in het bestuur van de VvKR, de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties. Hiermee kan Michel Verrast kleinschalig reizen, weg van de massa , zo duurzaam, lokaal en authentiek mogelijk, nóg beter op de kaart zetten.